Az árazás és a bűvös négyzet (I.) – A költségek

Nagy Eszter - 2023.02.23. 16:42:00

buvos-negyzet-1

Biztosan mindannyian emlékszünk a matekóráktól a bűvös négyzetekre – azokra a számtáblázatokra, amelyekben az egyes sorok, oszlopok és átlók számainak összege egyenlő. Valami ilyesmi a jelenlegi turbulens gazdasági környezetben az árazás – egy bonyolult számtáblázat, amelyet cikkünkben megpróbálunk leegyszerűsíteni.

Hogy is volt azzal a bűvös négyzettel?

Az első, 3x3-as számtáblában még csak egy-egy helyen hiányoztak a pótlandó számok, majd egyre üresebb és bonyolultabb táblázatok megoldása vált szükségessé. Aztán megjelentek a betűkkel a feladványok, amelyeket már nem lehetett az általam azóta is kedvelt módszertannal, a JPÉ-vel (józan paraszti ésszel) kikövetkeztetni, hanem tudni kellett a megoldáshoz szükséges képletet. És lám, az árazás esetében ugyanez a helyzet: próbálkozhatunk kitalálni a jó megoldást saját kútfőből is – de nem sokkal hasznosabb a már kikövezett úton végigsétálni?

Éppen egy összetett tanácsadási projekten dolgozunk egy termelő vállalatnál, aminek része az árazási módszertan átalakítása, a megfelelő árazási rendszer kialakítása. Az elmúlt hetek tapasztalatai, tanulságai érlelték meg a gondolatot, hogy a témában még 2020-ban írt cikkünket most új információkkal és tapasztalatokkal bővítve folytassam.

Az akkori cikksorozat első részében azt mutattuk be, hogy mennyire fontosak a gyártáshoz/szolgáltatáshoz kapcsolódó műveleti listák, feladatjegyzékek, a munkavégzés pontos időtartamának meghatározása és rendszeres felülvizsgálata, továbbá a beavatkozási pontok elemzése, és természetesen a fejlesztések végrehajtása és visszamérése.

Most az üzemi és vállalati általános költségek, az elvárt fedezet és a percszorzók összefüggéseire hívnánk fel a figyelmet. Cikkünket nem oktatóanyagnak szánjuk, így a teljesség igénye nélkül igyekszünk felsorolni a buktatókat, és felhívni a figyelmet arra, hogy a JPÉ és az ösztönös, megérzésekre alapuló döntések most súlyos következményekkel járhatnak.

De nézzük, mely tényezőkkel is kellene számolnunk!

  • Legyünk tisztában a felmerülő összes üzemi és vállalati költséggel, akár heti, de havi és éves lebontásban mindenképpen!
  • Árazásunk frissítésénél vegyük figyelembe az előző év költségeit, amelyeket minden esetben igazítsuk hozzá a tárgyévi üzleti tervünkhöz! Nem biztos, hogy minden költségünk azonos mértékű, valamint üzleti stratégiánknak megfelelően megjelenhetnek újabb rendszeres költségek is.
  • Ha nincs a pénzügyi folyamatokat támogató szoftverünk vagy táblázatunk, akkor az előző év költségeinek elemzéséhez kérhetjük könyvelőnk segítségét, aki számlaosztályokra bontva havi és éves kimutatást, elemzést is tud készíteni.
  • Ne csak opex (operational expenditure, azaz a működési ráfordítás, költség) szinten tervezzünk, hanem gondoljunk a tervezett beruházásokra (capital expenditure, azaz tőkebefektetés) is, főleg, ha ez feltétlenül szükséges az új termék/szolgáltatás kivitelezéséhez!

És itt többnyire meg is állunk az egyenlet megoldásában, mert úgy tűnik, hogy innen már csak összeadás, szorzás és meg is vagyunk. De általában itt jön a neheze, mégpedig a személyi jellegű ráfordítások másik oldalán álló emberi erőforrás, és az általa biztosított kapacitás kalkulációja. 


Következő cikkünkben a hatékonyság elemzésével kapcsolatos, árazás szempontjából kulcsfontosságú kérdésekről írunk. Számoljanak velünk továbbra is, vagy vegyék fel a kapcsolatot szakértőinkkel! Segítünk (nem tanácsokkal, hanem operatív megvalósítással) árazási struktúrájuk kialakításában, költségeik elemzésében, fejlesztési lehetőségek megtalálásában! Megoldásaink KKV-ra szabottak, könnyen alkalmazhatóak.


Rovatok: Norma- Crosssec

Nagy Eszter

Nagy Eszter

Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

Előző cikk

Egy új világ kapujában

Következő cikk

Az árazás és a bűvös négyzet (II.) – A hatékonyság

0 Comments

hírlevél-feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek