Az árazás és a bűvös négyzet (II.) – A hatékonyság

Nagy Eszter - 2023.02.28. 15:00:00

buvos-negyzet-2

Ha még emlékeznek, cikkünk első részében a bűvös négyzetek számsorainak példájával vetettük bele magunkat az árazás – jól felvértezett tudással – nem is olyan bűvös útvesztőjébe. Akkor elsősorban a költségeket, mint az egyenlet egyik oldalának fontos tényezőjét boncolgattuk, most a hatékonyságot is csatasorba állítjuk a helyes végeredmény érdekében.

A gyakori hibák

Az emberi erőforrás és rá épülő kapacitások kalkulációjánál a képletbe az alábbi hibák csúsznak az esetek nagy többségében:

  • A munkavállalók teljes munkaidejével, azaz elérhető óraszámával kalkulálunk, pedig kiveszik majd az összes szabadságukat, járhat nekik pót- és betegszabadság is. Mivel erre az időszakra is a vállalkozás fizeti a járandóságukat, fontos, hogy a produktív munkavégzés idején előálljon ennek a fedezete.
  • Azt mindannyian tudjuk, hogy a munkatársak nem képesek huzamosabb ideig 100%-os teljesítményt nyújtani, de azt már koránt sem ismerjük, hogy milyen hatékonysággal végeznek el egy-egy munkafolyamatot, amikor jelen vannak.
  • Pontosan kell látnunk, hogy mivel töltik az idejük. Félreértés ne essék, nem feltételezzük, hogy a dolgozók szándékosan nem csinálnak semmit, azt viszont igen, hogy maguktól nem állnak neki statisztikát készíteni a munkaidejük felhasználásáról.
  • Könnyű lenne azzal számolni, hogy minden produktív munkatárs (nem támogató funkciót ellátó, back-office tevékenységet végző) az idejének nagy százalékában bevételt termel, de általában ez sem igaz. 
  • Nem csak a közvetlen bevétel-termelés a haszon a cégvezető számára, lehetnek a jövőt megalapozó belső fejlesztések, átalakítások, termékfejlesztések is. Ahogy előző cikkünkben írtunk róla, a beruházási költségeinket is pontosan át kell látnunk. A beruházásnak pedig nem csak tárgyi eszköz, hanem emberierőforrás-ráfordítás lába is lehet. Utóbbi ismerete nélkül nehéz lesz megmondanunk, hogy mekkora volt a beruházás teljes értéke, és mindez milyen módon/áron és mennyi idő alatt fog megtérülni.
  • Fontosak a képzésre, adminisztrációra, megbeszélésekre, belső fejlesztésre, de akár várakozásra fordított kieső idők is, amelyektől csökken az eladható munkaórák száma.

Míg ezek közül bizonyos elemeket egy termelő cég jobban átlát, addig a szolgáltatók néha nem is gondolják, mekkora jelentőséggel bír a tevékenységük ilyen monitorozása. Hogy mennyire fontos azt is lépésekre, feladatokra bontani és megtervezni a kapcsolódó óraszámokat, majd összevetni azt a tényekkel. 

Nézzünk egy példát!

Plasztikussá téve a fentieket, táblázatban és grafikonon mutatunk egy valós példát:

A fenti grafikon nem reprezentálja a magyar kis- és középvállalkozások termelékenységét, de nagy munkavállalói létszám elemzéséből készült. Látható, hogy a munkaszerződésben szereplő óraszámhoz képest milyen arányú termelékenységgel kalkulálhatunk.

Az ismeretes, hogy a szabadság és betegszabadság miatt távol vannak a dolgozók, de az ma még mindig legtöbb cégvezető számára csak megérzés, hogy a jelenlétnek hány százalékában végeznek bevételtermelő tevékenységet.

Megdöbbentőek a számok, nem?  És itt válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy nem jól, vagy nem jó számokat kezdtünk el beírni a szám(oló) táblába. Miközben rég nem látott inflációval küzd a magyar gazdaság, és a munkavállalók jogos elvárása a munkabérük emelése is, addig a vállalatvezető gyakran nem látja, hogy az erőforrásait milyen áron kellene eladnia ahhoz, hogy továbbra is eredményes maradjon a működése. Nem látja a szerveztében lévő tartalékokat, de azt sem, hogy mely munkafolyamatokat kellene átalakítani, elhagyni, vagy behozni annak érdekében, hogy magasabb legyen a dolgozói kibocsátás, persze, a minőség változatlansága mellett.

Ha Ön is szeretne egyértelmű kimutatásokat kapni vállalkozása működéséről, munkavállalói hatékonyságáról és az egyes feladatokhoz kapcsolódó teljesítményekről, ajánljuk figyelmébe erre kifejlesztett szoftverünket, a Normát, amelyet több évtizedes vállalatvezetési tapasztalattal hoztunk létre az emberierőforrás-intenzív KKV-k számára.

A Norma segítségével átláthatja cége működését, a teljesítések és gyártások, projektek vagy szolgáltatások nyomon követésével pedig olyan minőségű és mélységű betekintést nyer vállalata működésébe, amely segít többek között a személyi jellegű ráfordítások átlátásában, a hatékonyság növelésében és a profitábilis árazás kialakításában is.


Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel! Segítünk árazási struktúrája kialakításában, a megvalósulást nyomon követő Norma-rendszer gyors és kis költségvetésű kialakításában, bevezetésében, hogy továbbra is eredményesen maradhasson az üzleti világ körforgásának része!

Rovatok: Norma- Crosssec

Nagy Eszter

Nagy Eszter

Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

Előző cikk

Az árazás és a bűvös négyzet (I.) – A költségek

0 Comments

HÍRLEVÉL-FELIRATKOZÁS

Iratkozzon Fel Hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek