Hogyan telnek egy marketing gyakornok első hónapjai?

Fritz Renáta - 2018.12.07. 9:10:00

gyakornoki program crosssec (1)

Sok pályakezdő számára okoz nehézséget a képzettségüknek megfelelő munkahely megtalálása, hiszen számos vállalkozás megköveteli álláshirdetéseiben a legalább néhány éves munkatapasztalatot. Ahhoz, hogy kortársaival szemben egy friss diplomás előnnyel induljon, az egyetemi évek alatt elsajátított elméleti tudás mellett szükség van a gyakorlati ismeretek megszerzésére is, amelyre kiváló lehetőséget ad a piaci cégek által biztosított gyakornoki program.

Fritz Renáta vagyok és már 2 hónapja dolgozom a Crosssec Solutions-nél, mint marketing gyakornok. A PTE végzős, marketing mesterszakos hallgatójaként fontosnak tartottam, hogy az utolsó félévem alatt valódi tapasztalatokat szerezzek, megalapozva ezzel a jövőmet. Ebben a cikkben arról írok, hogyan teltek az első hónapjaim a Crosssec-nél.

Gyakornokként a Crosssec Solutions csapatában

A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, ezért is tartott előadást a PTE KTK-n megrendezett Marketing Vállalati héten. Az előadás keretében nem csak a céggel, de az általuk alkalmazott inbound módszertannal is megismertettek bennünket. Ennek hatására jelentkeztem a meghirdetett gyakornoki pozícióra, melyre végül felvételt nyertem.

Az első napokban pontos képet kaptam a cég működéséről, szervezeti felépítéséről és szabályzatairól. Ahhoz, hogy aktívan be tudjak kapcsolódni a marketingcsapat munkájába, először az ehhez szükséges módszertani ismeretek elsajátítására volt szükségem. A hagyományos megoldásokkal ellentétben az inbound marketing célja, hogy az érdeklődőket és a számukra szükséges tartalmakat középpontba helyezve biztosítsa azt, hogy a megfelelő ember a megfelelő tartalmat a megfelelő időben kapja meg. Ezzel a módszerrel hosszú távú növekedés, nagyobb elköteleződés és jobb vásárlói élmény alakítható ki.

A Hubspot szerepe

A Crosssec Solutions csapata az inbound módszertan úttörőinek szoftverét, a Hubspot-ot használja az operatív marketing munka során. A rendszer lehetővé teszi a sikeres inbound marketingtevékenységhez szükséges összes eszköz egy helyen történő elérését és kezelését. A szolgáltatásban lehetséges többek között a:

  • CRM rendszer üzemeltetése,

  • személyre szabott, optimalizált email marketing használata,

  • teljes körű blogmotor üzemeltetése,

  • marketing automatizációs eszközök alkalmazása,

  • marketingtevékenységek teljesítményének mérése,

  • landing oldalak létrehozása, személyre szabása, elemzése és tesztelése,

  • egységesített, minden felületre optimalizált és személyre szabott tartalomkezelés.

A cég vezetősége ezen tulajdonságok miatt döntött úgy, hogy a marketingtevékenység támogatásához a Hubspot rendszerét választja. A marketing csapat tagjai az oldal oktatóközpontjában magas minőségű videós oktatóanyagok segítségével képezhetik magukat nem csak az inbound módszertan újdonságaival kapcsolatban, de a marketing szakma többi területét érintően is. A Crosssec Solutions-nél fontos szerepet játszik a folyamatos egyéni és csapatszintű szakmai fejlődés, amely a gyakornokok esetében sincs másképp. Ennek megfelelően először én is a Hubspot Academy kurzusainak elvégzését kaptam feladatomként.

A Hubspot oktatóközpontja

A Hubspot Academy felületén különböző témakörök szerint találhatók az edukatív tartalmak jól érthető, részletes, példákkal ellátott angol nyelvű oktatóvideók formájában. Első lépésként az inbound alapozó képzéssel kezdtem a módszertan megismerését.

A módszertan lényege, hogy többféle felületen nyújt informatív, releváns és személyre szabott információt. Az inbound-ot alkalmazó vállalatok olyan tartalmak készítésével segítik a látogatók döntéshozatalát, melyek a potenciális ügyfél felmerült problémáira kínálnak megoldást. A tartalmak formája attól függ, hogy milyen csatornán jelenik meg az anyag (pl. hosszabb, letölthető kiadványok létrehozása azoknak, aki mélyebb ismereteket szeretnének szerezni egy adott témában, míg a social médiában a képeket és a videókat részesítik előnyben). Az inbound esetében központi szerepe van a Buyer personának, tehát annak a személynek, aki a leginkább tükrözi a célcsoportunkat. A módszertannál nagy jelentősége van a kulcsszókutatásnak, mely során felkutathatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre az érdeklődők gyakrabban keresnek rá, és ezeket használjuk fel a szöveges tartalmak megírása során.

gyakornoki program crosssec (2)

A témakörben a Hubspot oktatói által készített videókat meghallgatva és feldolgozva olyan tudásra tehettem szert, amelyre az egyetemi éveim alatt nem volt lehetőségem. Az új ismeretek elsajátítását követően az adott témában a Hubspot által összeállított tesztet is sikeresen teljesítettem, így Inbound Certificatet szereztem.

A közeljövőben a pécsi Humán Klub és Humánerőforrás Konferencia sokrétű marketing feladatainak kivitelezéséhez járulhatok hozzá. A Crosssec Solutions-hez azoknak érdemes tehát jelentkezni, akik vágynak a tanulási, fejlődési lehetőségekre, és nem utolsó sorban szeretnének egy befogadó, motivált csapat tagjaként jó hangulatban dolgozni nap mint nap.

Rovatok: Crosssec

Előző cikk

Tudástárral bővült a Crosssec Solutions weboldala

Következő cikk

Akiktől a Crosssec kék

0 Comments

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek