Hogyan telnek egy marketing gyakornok első hónapjai?

Fritz Renáta - 2018.12.07. 9:10:00

gyakornoki program crosssec (1)

Sok pályakezdő számára okoz nehézséget a képzettségüknek megfelelő munkahely megtalálása, hiszen számos vállalkozás megköveteli álláshirdetéseiben a legalább néhány éves munkatapasztalatot. Ahhoz, hogy kortársaival szemben egy friss diplomás előnnyel induljon, az egyetemi évek alatt elsajátított elméleti tudás mellett szükség van a gyakorlati ismeretek megszerzésére is, amelyre kiváló lehetőséget ad a piaci cégek által biztosított gyakornoki program.

Fritz Renáta vagyok és már 2 hónapja dolgozom a Crosssec Solutions-nél, mint marketing gyakornok. A PTE végzős, marketing mesterszakos hallgatójaként fontosnak tartottam, hogy az utolsó félévem alatt valódi tapasztalatokat szerezzek, megalapozva ezzel a jövőmet. Ebben a cikkben arról írok, hogyan teltek az első hónapjaim a Crosssec-nél.

Gyakornokként a Crosssec Solutions csapatában

A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, ezért is tartott előadást a PTE KTK-n megrendezett Marketing Vállalati héten. Az előadás keretében nem csak a céggel, de az általuk alkalmazott inbound módszertannal is megismertettek bennünket. Ennek hatására jelentkeztem a meghirdetett gyakornoki pozícióra, melyre végül felvételt nyertem.

Az első napokban pontos képet kaptam a cég működéséről, szervezeti felépítéséről és szabályzatairól. Ahhoz, hogy aktívan be tudjak kapcsolódni a marketingcsapat munkájába, először az ehhez szükséges módszertani ismeretek elsajátítására volt szükségem. A hagyományos megoldásokkal ellentétben az inbound marketing célja, hogy az érdeklődőket és a számukra szükséges tartalmakat középpontba helyezve biztosítsa azt, hogy a megfelelő ember a megfelelő tartalmat a megfelelő időben kapja meg. Ezzel a módszerrel hosszú távú növekedés, nagyobb elköteleződés és jobb vásárlói élmény alakítható ki.

A Hubspot szerepe

A Crosssec Solutions csapata az inbound módszertan úttörőinek szoftverét, a Hubspot-ot használja az operatív marketing munka során. A rendszer lehetővé teszi a sikeres inbound marketingtevékenységhez szükséges összes eszköz egy helyen történő elérését és kezelését. A szolgáltatásban lehetséges többek között a:

  • CRM rendszer üzemeltetése,

  • személyre szabott, optimalizált email marketing használata,

  • teljes körű blogmotor üzemeltetése,

  • marketing automatizációs eszközök alkalmazása,

  • marketingtevékenységek teljesítményének mérése,

  • landing oldalak létrehozása, személyre szabása, elemzése és tesztelése,

  • egységesített, minden felületre optimalizált és személyre szabott tartalomkezelés.

A cég vezetősége ezen tulajdonságok miatt döntött úgy, hogy a marketingtevékenység támogatásához a Hubspot rendszerét választja. A marketing csapat tagjai az oldal oktatóközpontjában magas minőségű videós oktatóanyagok segítségével képezhetik magukat nem csak az inbound módszertan újdonságaival kapcsolatban, de a marketing szakma többi területét érintően is. A Crosssec Solutions-nél fontos szerepet játszik a folyamatos egyéni és csapatszintű szakmai fejlődés, amely a gyakornokok esetében sincs másképp. Ennek megfelelően először én is a Hubspot Academy kurzusainak elvégzését kaptam feladatomként.

A Hubspot oktatóközpontja

A Hubspot Academy felületén különböző témakörök szerint találhatók az edukatív tartalmak jól érthető, részletes, példákkal ellátott angol nyelvű oktatóvideók formájában. Első lépésként az inbound alapozó képzéssel kezdtem a módszertan megismerését.

A módszertan lényege, hogy többféle felületen nyújt informatív, releváns és személyre szabott információt. Az inbound-ot alkalmazó vállalatok olyan tartalmak készítésével segítik a látogatók döntéshozatalát, melyek a potenciális ügyfél felmerült problémáira kínálnak megoldást. A tartalmak formája attól függ, hogy milyen csatornán jelenik meg az anyag (pl. hosszabb, letölthető kiadványok létrehozása azoknak, aki mélyebb ismereteket szeretnének szerezni egy adott témában, míg a social médiában a képeket és a videókat részesítik előnyben). Az inbound esetében központi szerepe van a Buyer personának, tehát annak a személynek, aki a leginkább tükrözi a célcsoportunkat. A módszertannál nagy jelentősége van a kulcsszókutatásnak, mely során felkutathatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre az érdeklődők gyakrabban keresnek rá, és ezeket használjuk fel a szöveges tartalmak megírása során.

gyakornoki program crosssec (2)

A témakörben a Hubspot oktatói által készített videókat meghallgatva és feldolgozva olyan tudásra tehettem szert, amelyre az egyetemi éveim alatt nem volt lehetőségem. Az új ismeretek elsajátítását követően az adott témában a Hubspot által összeállított tesztet is sikeresen teljesítettem, így Inbound Certificatet szereztem.

A közeljövőben a pécsi Humán Klub és Humánerőforrás Konferencia sokrétű marketing feladatainak kivitelezéséhez járulhatok hozzá. A Crosssec Solutions-hez azoknak érdemes tehát jelentkezni, akik vágynak a tanulási, fejlődési lehetőségekre, és nem utolsó sorban szeretnének egy befogadó, motivált csapat tagjaként jó hangulatban dolgozni nap mint nap.

Rovatok: Crosssec

Fritz Renáta

Fritz Renáta

Frissen végzett marketingesként keresi a szakma különböző területein rejlő kihívásokat, fejlődési lehetőségeket. Munkájában a maximalizmusra és a folyamatos magas minőség nyújtására törekszik.

Előző cikk

Akiktől a Crosssec kék

Következő cikk

Évértékelés és tervezés Crosssec módra

0 Comments

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a hírlevél küldéséhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek