[Frissítve] A Brit törvényhozás betiltja az end-to-end titkosítást?

Kovács Marcell - 2016.08.03. 15:53:00

Miközben Európában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiberbiztonságra és a digitális magánszféra védelmére, a Brit kormány új törvényjavaslata komoly aggályokat vet fel. A helyzet már csak azért is érdekes, mert nemrégiben az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót, így bár a kérdéses törvénytervezet teljesen ellentétes az EU-s direktívákkal, a Brit parlament előbb utóbb a gyakorlatba is átültetheti azt. Mivel az Investigatory Powers Bill névre hallgató javaslat egyben a végpontok közti (end-to-end) titkosítás végét is jelentheti, mindenképp szeretnénk beszélni róla blogunkban is.

Rovatok: Állam és az IT biztonság- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Naplózási bug került a Telegram MacOS verziójába

Kovács Marcell - 2016.07.28. 15:44:00

Valószínűleg hallottál már a milliók által használt titkosított csevegőalkalmazásról, a Telegramról.

Bár az app erős titkosítást és anonimitást kínál, egy orosz kutató nagyon komoly biztonsági hibát talált a MacOS-es kliensben.

Ha használtál Telegram Messengert Mac-en, mindenképp olvass tovább, de ha nem, akkor is érdekes lehet tudnod a problémáról!

Rovatok: Biztonságos IT- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Erre figyelj nyaraláskor #1: Telefontöltés

Kovács Marcell - 2016.06.30. 9:26:00

Bármilyen furcsa is, a kiberbiztonság egy olyan tényezővé vált, amivel már akkor is számolni kell, ha üzleti útra, nyaralni vagy éppen fesztiválra mész. Gondolj bele, az okostelefonok nagyrésze maximum 1-2 napig bírja egy töltéssel.

Ha elutazol, a telefont valahol fel kell tölteni. Biztosan találkoztál már a plázákban, fesztiválokon vagy egyéb helyeken található töltő-kioszkokkal, esetleg láttál már másokat kávézóban, vagy éppen reptéri váróban telefont tölteni.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen veszélyekkel járhat az, ha nem biztonságos helyen töltöd a telefonod, és megmutatjuk mit tehetsz a probléma elkerüléséért.

Rovatok: Biztonságos IT- Kiemelt- Tippek és trükkök- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

2016 az adatszivárgás éve?

Kovács Marcell - 2016.06.21. 16:21:00

Úgy tűnik, napjainkban lassan minden hétre jut egy legalább 10.000.000 felhasználót érintő adatszivárgás. Az igazán érdekes az, hogy sok esetben a konkrét hackertámadás évekkel ezelőtt történt, most „csak” nyilvánosságra kerülnek az adatok. A heti cikkünkben bemutatjuk a legnagyobb és legfrissebb adatszivárgásokat, valamint megmutatjuk mit tehetsz azért, hogy a te adataid biztonságban legyenek.

Érdemes elolvasnod, ráadásul egy infografikát is készítettünk a 2016-ban eddig történtekről!

Rovatok: Hackelések a nagyvilágban- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Mi a baj az arcfelismerő szoftverekkel?

Kovács Marcell - 2016.06.15. 11:37:00

Ha az adatvédelemmel kapcsolatos aggályokról van szó, a Facebook vagy a Google az első két vállalat akire gondolunk. Elég, ha csak a Facebook automatikus arcfelismerő funkciójának európai betiltására gondolnunk 2013-ból.

Rovatok: Biztonságos IT- Social Hacking- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Miért van szükség titkosításra?

Kovács Marcell - 2016.05.10. 15:21:00

Sokak számára nem egyértelmű, hogy miért is van szükségünk arra, hogy az adatainkat különféle titkosítások védjék. A téma elég kényes, hiszen gyakran olvashatunk cikkeket arról, milyen nehézségekbe ütköznek a rendvédelmi szervek, ha a munkájuk során titkosított eszközökkel kerülnek szembe.

A titkosítások rendszerint bonyolultak, és a legtöbb ember nem is érti, miért van szükség feltörhetetlen digitális zárakra, ha egyszer nem csináltunk semmi rosszat.

Rovatok: Állam és az IT biztonság- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Az új EU-s adatvédelmi rendelet - GDPR

Kovács Marcell - 2016.04.26. 8:51:00

Az Európai Parlament 4 év tanácskozás és finomítás után április 15-én elfogadta az Európai Unió új, általános adatvédelmi rendeletét.

Az EU-s direktívák és szabályozások szerint eddig is csak és kizárólag szigorú követelmények és garanciák biztosításával lehetett személyes adatokat gyűjteni. Az új rendelet célja, hogy a digitális kor kihívásaira jogi választ és biztonságot adjon.

Rovatok: Kiemelt- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Mi számít érzékeny adatnak?

Kovács Marcell - 2016.04.13. 10:18:00

Lassan megszoktátok, hogy itt a Crosssecnél mindig az érzékeny adatokról beszélünk. Viszont arról, hogy mi lehet tényleg érzékeny adat, még nem esett szó.

Olvassatok tovább, érdekes lesz!

Rovatok: Biztonságos IT- Digitális Magánszféra

Tovább a cikkhez

Miért fontos az adatvédelem?

Kovács Marcell - 2016.04.13. 10:18:00

A digitális magánélet, adatvédelem kérdése különösen érzékeny téma az informatika világában. Alapvető joga mindenkinek, hogy eldönthesse mi az, amit megoszt magáról, kivel osztja meg, és tudjon róla, hogy ezeket az adatokat ki és milyen módszerekkel kezeli.

Rovatok: Digitális Magánszféra- Crosssec's Opinions

Tovább a cikkhez

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a hírlevél küldéséhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amely leginkább érdekli Önt, kérjük jelölje, hogy mely témakörök érdeklik leginkább. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek