Sündisznóval az adatvezérelt vállalatvezetésért?

Szűcs Zsolt - 2021.07.05. 13:53:57

sundisznoval-az-adatvezerelt-vallalatvezetesert-169

Hogyan alakíthatja egy vezető még kiválóbbá, még eredményesebbé, örömtelivé a cégét? Miként segíthetnek ebben a szoftverek, az adatvezérelt döntések; úgy, hogy közben az emberről se feledkezzünk meg? Nagy Eszter, a Crosssec Solutinons Kft. tulajdonos ügyvezetője, egy sündisznót és egy buszt is elővarázsolva közben a kalapból, e nehéz kérdésekre is igyekezett választ adni „Mérd, értsd, változtass! – Ember és szoftver az adatvezérelt vállalatvezetés hajnalán” címmel a Piac és Profit KKV-Akadémia országos élő videokonferenciája keretében megtartott érdekes előadásában.

A pandémia, a munka világának átalakulása, a digitalizáció, a virtuális üzleti megoldások gyors térnyerése újabb lendületet adott annak a különben is érzékelhető tendenciának, amely hazánkban is egyre jobban felértékeli a szoftveres megoldásokat, az adatvezérelt döntéshozatalt, akár a termelő, akár a szolgáltató szektorban, és bármely cégméret esetén. A Crosssec (és erre kifejlesztett döntés- és termeléstámogató szoftvere, a Norma) mindebben segíti a vállalatvezetőket az információmenedzsment, a változáskezelés, a tudatos szervezetfejlesztés során – és ezzel az előadással isAmelynek bevezetőjében Nagy Eszter rögtön a „Mi a szervezeti kiválóság, túlélőképesség alapja?” kérdést vetette föl – Jim Collins világhírű amerikai üzleti tanácsadó másfélezer cég átvilágítása alapján írt Jóból kiváló című bestsellerének példájából a róka és a sündisznó tanmeséjére is utalva. Ahol, ugye, a rendkívül sokoldalú, ám a medve által ennek ellenére egy csapással legyőzött ravaszdival szemben a sün egyetlen kiemelkedő képességére, a tüskés gömböccé alakulására alapozza mégis eredményesebb túlélését.

Tudatos tervezés – kiváló szervezet

A vállalatok nyelvére fordítva tehát az ideális megoldás, ha mi sem aprózzuk el magunkat, hanem a sündisznó elv három körének metszetében helyezzük el szervezetünket, vagyis:

  • amit szenvedélyesen szeretünk,
  • ami a gazdasági motorunkat hajtja,
  • amiben a világon a legjobbak vagyunk.

A tudatos – minél részletesebb és pontosabb adatokra alapozott – tervezés az első, legfontosabb lépés szervezetünk magasabb szintre emelése érdekében. Nézzük, melyek is az áhított kiválóság legfőbb ismérvei, mire kell tehát törekednünk:

  • a munkatársak akkor tehetnek bármit felelősen a vállalat céljaiért, ha azokat ismerik, magukénak érzik;
  • a szervezet egy busz, ahol a rajta utazó munkatársak tudják, hogy csak a legjobbak szállhatnak fel rá, és mindenki fegyelmezetten megteszi a saját dolgát a közös irányba haladásért, a célok eléréséért;
  • a vállalatvezető a busz vezetésére koncentrál – más szóval, a rendszert kell irányítani, nem az embereket;
  • ha a sündisznó elv alapján meghatároztuk, mit kell tennünk, írjuk össze, mi az, amit ma még elvégzünk, de nem tartozik a metszetbe – és ezeket azonnal hagyjuk abba! Ragaszkodjunk a meghatározott tevékenységünkhöz, célunkhoz!

Ugyancsak a kezdeti lépések között kell meghatároznunk a vállalat jövőképét, vízióját, illetve felmérni, hogy ehhez képest hol tartunk most. Egy pillanatra se feledjük, hogy céljainkat csak precíz tervezéssel és tudatosan meghatározott, vállalati értékrendünknek, vezérelveinknek megfelelő stratégiával érhetjük el.

A célhoz vezető utat kisebb lépésekre kell osztanunk; ezek egyike az éves stratégiai terv elkészítése. Az ebben lefektetett mérföldkövekhez vezető feladatokat területekre és felelős személyekre kell lebontanunk. Amelyeket – beosztásától függően egészében vagy a saját területén – a vállalat minden dolgozójának jól kell ismernie, alkalmaznia. Ki kell alakítanunk az eredményesség méréséhez szükséges rendszereket is, ezek adják ugyanis a folyamatos visszajelzések alapját.

Vevőink/ügyfeleink esetében is figyelembe kell vennünk belső erőforrásainkat, lehetőségeinket és eredeti elhatározásainkat. A megrendelések teljesítéséhez megfelelő tervezés (megvalósítás ideje, technológiája, eszközei) szükséges. Ebben már segíthetnek a szoftverek is – például a Crosssec Norma – továbbá, ha reális elvárásokat támasztunk munkavállalóinkkal szemben. Utóbbi feltétlenül fontos motivációjuk fenntartásában is.

Tények és érzések helyett mérés és adatok

A cél eléréséhez szükséges feladatok elvégzése során mérni kell az eredményeket. Ehhez adatok szükségesek, hiszen azok nélkül nem lesz miből információt létrehozni. A szoftver ugyancsak sokat segít ezek összegyűjtésében, a kimutatások készítésében, a teljesítményértékelésben. Céljainkat és terveinket így folyamatosan össze tudjuk vetni a valós eredményekkel.

Ám tényadatok helyett legtöbben sokszor a megérzéseinkre támaszkodunk. Az üzleti döntések esetén fontos, hogy ne hagyjunk teret agyunk automatikus, gyorsabb, de kevésbé átgondolt működésének, hanem az adatvezérelt, tudatos döntéshozatalt helyezzük előtérbe. A szoftver összegyűjti az adatokat, előállítja az információkat, az embernek, azaz a vezetőnek így marad ideje a csak általa elvégezhető feladatokra összpontosítani: fejlesztési terveket készíteni, motiválni, támogatni a munkavállalókat.

Ha mindezt jól végezzük, örömteli, egészséges szervezetünk elégedett munkavállalókat tudhat soraiban, miközben figyelembe veszi a vevők, ügyfelek szükségleteit és a leghatékonyabban használja fel belső erőforrásait.

A szervezethez kötődést pedig az erősítheti a legjobban, ha munkavállalóink fontosnak érzik magukat, megfelelő autonómiát élveznek, és azonosulni tudnak a vállalati kultúrával, annak stratégiai céljaival, küldetésével. Mindezek együtt pedig elkerülhetővé teszik a dolgozók kiégését, a magas fluktuációt, javítják a teljesítményt, és ahogy cégvezetőnk előadása is zárult, végső soron növelik eredményességünket és a vevői elégedettséget.

Többet szeretnék megtudni a szervezetfejlesztési tanácsadásról

 

Rovatok: Crosssec

Szűcs Zsolt

Szűcs Zsolt

Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.

Előző cikk

Adatvédelmi Kisokos: GDPR alaposan, de közérthetően

Következő cikk

Személyi edzők, fitnesztermek és az adatvédelem

0 Comments

HÍRLEVÉL-FELIRATKOZÁS

Iratkozzon Fel Hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek