Pörgessük föl a motorokat! – A Norma és a HR-kontrolling

Nagy Eszter - 2020.10.16. 15:17:20

norma-es-a-hr-kontrolling-169

A minden termelő vállalat életében nélkülözhetetlen kapacitástervezés, precíz árazás, korrekt műveleti listák és a főnöknek készített jó kimutatások kulisszatitkait eddig körbejáró minisorozatunkban elérkeztünk a humánerőforrás, azaz a vállalatunk motorjainak is tekintett dolgozók teljesítményét befolyásoló tényezők, a mögöttük lévő összefüggések felismeréséhez vezető lépések, azaz a HR-kontrolling feltérképezéséhez. Amelyhez a Crosssec Norma ugyancsak ideális szoftveres segítséget kínál.

Tőlünk szokatlanul arra szeretnénk kérni Önt, gondoljon vissza a mai, majd a tegnapi, esetleg egyik múlt hétvégi reggelére. Mi volt egyforma ezekben? Mindennap ugyanolyan motivációval ébredt? Ugyanaz a tettrekészség jellemezte? A pihenés mennyisége, az elvégzendő feladatokhoz kötődő érzései, gyakorlata, a lelki- és fizikai állapota mind-mind befolyásolták a teljesítményét – rengeteg más dolog mellett.

Nincs ez másképp vállalatunk motorjai, azaz munkavállalóink esetében sem: néha „pöccre indulnak” és villámgyorsan elérik a kívánt sebességet, máskor valami füstöl, furcsa hangok érkeznek a motorháztető alól. A mai modern autókban már a műszerfalon felvillanó lámpa jelez, még azt megelőzően, hogy súlyosabb baj érné a járművet, és vagyonokat kellene költeni vagy a javításra, vagy a teljes cserére. A Crosssec Norma az Ön vállalatának felvillanó lámpája, amely napi támogatást nyújt a munkavállalók teljesítménye és azok változása, a mögöttük húzódó motiváció könnyű feltárásához; megakadályozva ezzel munkatársainak elégedetlenségét, kiégését, netán távozását.

Fordult a kocka, tenni kell a munkavállalók megtartásáért

Két évtizede még egészen más volt a munkáltatók és munkavállalók helyzete. Sokkal nagyobb számban állt rendelkezésre megfelelő szakmai ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal felvértezett munkaerő, könnyebben lehetett megoldani a személycseréket, ha valamelyik fél elégedetlenné vált a körülményekkel. Ám ez mára jelentősen átalakult: fogyatkozó társadalmunk munkaképes rétegében egyre kevesebb a dolgozni akaró szakmunkás, a határok szabad átjárhatóságával sokan nem tudtak ellenállni a kecsegtetőbb nyugat-európai fizetéseknek.

Nem beszélve arról, hogy a vállalatvezetők döntő többségének nem sikerült az a szemléletmódváltás, amelyet a megváltozott helyzet indukált. Nem állnak már kígyózó sorokban a dolgozni vágyó, szorgalmas, lojális emberek, nekünk kell megteremtenünk a lehetőségét, hogy munkavállalóink hosszú időn át velünk akarjanak haladni az úton, és néha-néha új társakkal is bővülni tudjunk.

Ehhez kapcsolódóan nagyon fontos, hogy a bevonzás-kiválasztás-megtartás mára elcsépeltnek tűnő hármasa tökéletes összhangban álljon a vállalati misszióval, értékekkel és a kitűzött jövőképpel. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mely vállalati életszakaszban keresünk új munkatársakat, és milyen kompetenciájú, attitűdű munkavállalókra van szükségünk.

Így hamar megtérülhet az alábbi kérdések végiggondolására szánt idő:

  • Hol tart most vállalkozásunk, hová szeretnénk eljutni a következő időszakban?
  • Milyen összetételű (kompetenciájú és attitűdű) humánerőforrás áll rendelkezésünkre, és az milyen mértékben képes támogatni az elérni kívánt célt?
  • Kikből van most hiány, és őket milyen szellemi, gyakorlati és személyiség-jellemzőkkel lehet definiálni?
  • Mik a képviselt vállalati értékeink, és mit várunk el a hozzánk érkező munkatársaktól?

Ha jól határozzuk meg, kire van szükségünk és ezt le is írjuk, akkor jó eséllyel a számunkra megfelelő munkatársat „szólítjuk majd meg”. Így nagyobb a valószínűsége, hogy olyanokat választunk ki, akik eredményesen tudják támogatni céljaink elérését.

Most viszont gondoljunk vissza a cikk bevezetőjében feltett kérdésekre. Ahogyan Önnek vagy nekem, a munkavállalóknak is lehetnek rosszabb napjaik: nem aludt a gyerek, nem végzett az otthoni feladatokkal, túl nagy a teher rajta. És ezek „csak” a külső hatások, amelyek leképződnek a munkahelyen is. Azonosításuk, kezelésük ugyanannyira fontos, mint a jó alapanyag-ellátottság, a megfelelően kiválasztott technológia. Viszont kár volna ezeket szubjektív, kvalitatív mutatókra alapozni, főleg, ha azok a „már megint bal lábbal kelt fel”, „ő mindig bolondos hétfőnként” sablonokban merülnek ki.

A teljesítmény mögött: meglátások helyett tényadatokra építsünk

A Crosssec Norma folyamatosan és naprakészen jellemzi a HR-vezető számára dolgozóinkat. Ki mikor van jelen? Mennyit van távol és milyen indokkal? A nap, hónap, év mely szakaszában jobb a teljesítménye? Létezik-e olyan projekt, amelyben kimagaslóan jól teljesít, netán olyan műveletek, feladatok, amelyekben tartósan alacsonyak a mutatói?

Erőforrásokban szűkölködő világunkban nagyon fontos, hogy ezeket az információkat ne a vezetők meglátásaiból kelljen összeszednünk, hanem állandóan figyelemmel kísérhessük őket, ideális esetben számszerűsítve. Így a HR-vezetők, esetleg hiányukban a közvetlen felettesek nem az adatok összegereblyézésével töltik a napot, elveszítve az időben történő beavatkozás lehetőségét (beszélgetés, közös megoldás megtalálása, szervezeten belüli áthelyezés, további képzések elrendelése), hanem a megtartáshoz szükséges konkrét lépéseket tudják kidolgozni.

A HR-kontrolling a digitalizáció térnyerésével egyre több vállalatvezető számára válik könnyen elérhetővé, hozzájárulva ezzel a humánerőforrás pontosabb megismeréséhez, optimális felhasználásához. A Crosssec Normával már most áttekinthetővé válik a kompetencia-mátrix, megalapozva az új toborzások bemeneti adatainak megtervezését, a képzési és fejlesztési tervek elkészítését. Lehetőséget ad a teljesítmény folyamatos monitorozására, elősegítve ezzel az objektív teljesítményértékelést, a karriertervezést, illetve a motiváló, ösztönző teljesítménybér bevezetését.

Mindezek külön-külön vagy együtt alkalmazva hozzájárulnak terveink eléréséhez. Közben pedig – visszakanyarodva bevezetőnk autós példájához – lehetővé teszik, hogy a szakszerű használat, a kötelező szervizek és a gondos ápolás jóvoltából motorjainkban hosszú éveken át megfelelően alakuljon át a hőenergia a kereket gyorsan és tartósan meghajtó mozgató erővé, bárhová eljuttatva ezzel vállalatunk képzeletbeli autóját.

Többet szeretnék tudni a HR-ről!

Ha további háttérinformációkra kíváncsi a tágabb témában, a fenti gombra kattintva olvassa el a marketing és a HR együttműködésének lehetőségeit bemutató korábbi cikkünket – vagy böngészgesse Norma szoftverünk saját weboldalát ITT!

Rovatok: Norma

Nagy Eszter

Nagy Eszter

Több, mint 10 éves kkv környezetben szerzett tapasztalattal rendelkezik. Korábban alkalmazottként, jelenleg tulajdonosként a folyamatoptimalizációban, és digitalizációban rejlő lehetőségeket tanulmányozza, alkalmazza. A hosszútávú, fenntartható, átlátható és gyakorlatban is alkalmazható megoldások elkötelezett híve.

Előző cikk

Új funkció cégvezetőknek: Kimutatások-bemutató a Normáról

Következő cikk

GDPR-bírságok: önálló weboldalon mutatjuk meg, miért büntetett eddig a NAIH

0 Comments

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Iratkozzon Fel Hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek