Munkaidő-nyilvántartás Normával: a kötelező jó!

Szűcs Zsolt - 2021.11.12. 13:44:58

okos-munkaidonyilvantartas-hero169

Bár nem szeretjük, a munkaidő-nyilvántartás mégis minden cég, vállalkozás jogszabályi kötelezettsége. A kérdés tehát nem az, hogy kell-e vele foglalkoznunk, hanem, hogy ha már mindenképpen szükséges, hogyan végezzük ezt a lehető legjobban, leghatékonyabban. „Hogyan lehet hasznos az okos-munkaidőnyilvántartás cége számára?” című legújabb, már díjmentesen letölthető segédanyagunkkal az ennek kapcsán előkerülő szinte minden kérdésre igyekszünk szakszerű, a mindennapi üzletmenetben gyakorlatiasan hasznosítható válaszokat, információkat, tanácsokat adni.

A munkaidőt alapvetően háromféleképpen követhetjük nyomon, vagyis adminisztrálhatjuk:

  • papíralapú, kézzel vezetett jelenléti ívekkel;
  • beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszerekkel;
  • munkaidő-nyilvántartó szoftverekkel.


E sorrendet részben az ügykezelés egymásra épülő vagy egymást váltó – olykor vegyesen is alkalmazott – modernizációs sorrendjének is tekinthetjük, így mondhatjuk, mára a szoftveres megoldásoktól – amilyen a Crosssec Norma is például – várhatjuk a legmagasabb hatékonyságot, ráadásul sokrétűségük miatt így nyerhetjük ki a munkavégzésről a legtöbb adatot is.

Az, hogy az adott cég számára melyik a legelőnyösebb, nagyon sok tényezőtől függ – a cégmérettől; a létszámtól, ezen belül, hogy főként szellemi vagy fizikai dolgozókat foglalkoztatunk-e; a telephelyek számától és méretétől, de még akár attól is, hogy az ellenőrzőkapuk milyen távolságra helyezkednek el az üzemen belül a konkrét munkavégzés helytől; a munkavégzés módjától, továbbá, hogy egy vagy több műszakos munkarendben dolgozunk vagy alkalmazunk-e otthoni munkavégzést is – nem is soroljuk tovább. Épp ezért nem is fogjuk kimondani, hogy úgy általában melyik a jó választás, elsőként mindig meg kell vizsgálni és értékelni a helyi viszonyokat, majd ennek alapján dönteni.

Már a legelején felvetődik az a kérdés is, hogy ki is vezesse e nyilvántartást, a munkáltató vagy maguk a dolgozók – itt ugyancsak mérlegelni kell dolgozók kompetenciáit és informatikai lehetőségeinket is: valószínű, hogy fizikai munkát végző több száz alkalmazottunk nem jut naponta kétszer számítógéphez, hogy ezt szoftveresen maga megtegye, ilyen esetben tehát vélhetően a beléptetőrendszer a legjobb megoldás. Amint tehát az előző kérdésekre, erre sincs egyetlen, általános jó válasz, csak ami úgy kezdődik, hogy „attól függ”.
Ennyivel persze nem ütjük el a témát, hiszen jelen segédanyagunk célja éppen az, hogy sorra vegyük: mitől függ, mire figyeljünk, és ennek tükrében milyen megoldásokat válasszunk. Azon szempontokon túl, amelyeket a fentiekben már sorolni kezdtünk, fontos, hogy a vezetőség mennyi adatra kíváncsi, akarja-e tudni azt is, hogy percre pontosan mikor érkeztek és távoztak a dolgozók, vagy elég-e csak annyi, hogy az adott napon hány órát töltöttek munkával; vagy akár a rendkívüli munkavégzések, távollétek arányát, szükség van-e további termelési adatokra.

Utóbbi esetekben ugyanis már nem is egyszerűen munkaidő-, hanem ezt kibővítő tevékenység-nyilvántartásról is beszélünk – amire különösen e gazdasági nehézségekkel terhelt időkben lehet még nagyobb szüksége egy cégvezetőnek, hogy a fenti sok-sok adatból kinyert információk alapján a legmegfelelőbb döntéseket hozhassa meg a leghatékonyabb termelés vagy munkavégzés és -tervezés, -szervezés érdekében.

Legújabb díjmentesen letölthető kiadványunk ezen a folyamaton vezeti végig gyorsan, közérthetően, gyakorlatiasan az olvasót – hogy aztán saját cégénél, vállalkozásánál maga is a legjobb megoldást választhassa ebben a kérdésben is. A kiadványt a lenti gombra kattintva díjmentesen letölheti!

Díjmentes letöltés

 

Rovatok: Norma- Crosssec

Szűcs Zsolt

Szűcs Zsolt

Kommunikációs menedzserként a nyelvi kiválóság elkötelezett híve – saját megfogalmazásával ő felel azért, hogy írásainkban a betűk mindig az ideális összetételben és sorrendben kövessék egymást. Hogy cikkeink, blogjaink tartalma legyen bár mindig lexikális alaposságú, a formájuk maradjon mégis érdekes, színes, olvasmányos.

Előző cikk

Növekvő hatékonyság: a munkabér ára

Következő cikk

GDPR-megfelelés a külvilág szemében: Töltse le, fogadja meg!

0 Comments

hírlevél-feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek