Mire figyeljen a teljesítménybér számfejtése során? - 2. Rész

Mátyus Lilla - 2017.12.27. 17:47:17

Mire Figyeljen a Teljesítménybér Számfejtése Során - 2. rész

Cikksorozatunk első részében, bemutattuk a teljesítménybér számfejtése során felmerülő általános számítási kérdéseket, és részletesen elemeztük azokat. A második részben az állásidő, távolléti díj, táppénz és rendkívüli munkavégzés kerül a középpontba.

Állásidő

Teljesítménybér esetén is vannak olyan bértételek, amelyeket a besorolási bér alapján határozunk meg. Ilyen az állásidő, amikor a dolgozó önhibáján kívül nem tud munkát végezni. Ilyen eset lehet, ha javítás alatt áll a munkaeszköze és az nem pótolható, vagy bármilyen rajta kívül álló okból nem tudja ellátni a feladatát. Az összes kieső időre a besorolási bér időarányos részét kell számfejteni. Lehetnek egyéb óradíjas tevékenységek, mint például helyettesítési feladatok ellátása, illetve egyéb olyan műveletek, amelyekre nincs közzétett és elfogadott teljesítménykövetelmény. Ezekre az időszakokra szintén a besorolási bér időarányos része jár a munkavállalónak.

Távolléti díj

Természetesen vannak olyan időszakok, amikor a munkavállaló nem dolgozik. Ekkor a részére távolléti díj jár. A távolléti díj meghatározása nagyon egyszerű, ha a fix havibérről vagy órabérről van szó, de teljesítménybér esetén összetettebb a képlet. Mivel a teljesítmény alapján számított kereset jellemzően havonta eltérő összeg, a távolléti díj sem lesz azonos. A távolléti díj megállapítása során az alapbért figyelmen kívül kell hagyni (feltéve, hogy a teljes alapbér teljesítménybér, vagy az időbérként meghatározott összeg nem éri el az alapbért). A havi távolléti díj egy órára jutó összegének meghatározásához a havi teljesítménybér összegét kell elosztani a havi, teljesítménybérrel díjazott órák számával. Csupán a rendes munkaidőben teljesített munkaórákért járó teljesítménybért kell számításba venni, mivel a rendkívüli munkaidőben teljesített munkáért a besorolási órabér jár, a számítás során azt figyelmen kívül hagyjuk. Minden így kapott érték bele fog számítani a távolléti díjba. Ha az adott hónapban a dolgozó például szabadságra megy, vagyis távolléti díjra lesz jogosult, akkor a korábbi időszakokban számított távolléti díjak átlaga határozza meg, hogy mekkora összeget kap az adott napra.

A Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza a „korábbi időszak”-ot, ami nem más, mint a  távollét esedékességét megelőző hat hónap. A törvény másképpen fogalmaz, de az összeg ugyanaz lesz: az irányadó időszakban kifizetett teljesítménybérek összegét osztanunk kell az irányadó időszakban teljesített és teljesítménybérrel díjazott órák számával. Ha az munkavállaló munkaviszonya rövidebb, mint hat hónap, akkor a teljes időszakot kell alapul venni. Ha az irányadó időszakban munkabér-kifizetés nem történt, tipikusan a munkába állás hónapjában, akkor az alapbért kell figyelembe vennünk, és a besorolási órabér lesz a távolléti díj.

Pl: Munkába állás napja: január 15. Besorolási órabér: 750 Ft/óra

Táblázat  6 hónap felett mindig az előző 6 havi átlagot vesszük!

A második hónapban az előző havi távolléti díjjal számolunk, a harmadik hónapban pedig a tárgyhót megelőző 2 havi érték átlagával és így tovább, 6 hónapig. Ha viszont már több, mint hat havi adat áll rendelkezésünkre, akkor mindig az utolsó hat hónap átlagát vesszük figyelembe. Vannak olyan esetek, amikor a műszakpótlékokat figyelembe kell venni a távolléti díj számításánál. A Munka törvénykönyve ezt is szabályozza:

  • A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

  • A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

  • Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

  • A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításánál úgy kell figyelembe venni, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, a beosztás szerinti munkaidőben teljesített órák számával.

 Ha a fentiek alapján számolnunk kell a pótlékokkal, akkor egyszerűen csak megnöveljük a teljesítménybér összegét a pótlékok összegével, a ledolgozott óra nem változik. Így természetesen magasabb távolléti díj értéket kapunk.

Táppénz és rendkívüli munkavégzés

A távollétek egyik formája a táppénz is, azonban erre más szabályozás vonatkozik. Ez lényegében független attól, hogy milyen típusú bérezést alkalmazunk. A számítások alapjául szolgáló összeget nyilvánvalóan befolyásolja a teljesítménybér, de az ellátás kiszámításának módját nem módosítja a bérezés formája.  A táppénz számfejtésére összetett szabályok vonatkoznak, külön törvény rendelkezik az egészségbiztosítási ellátásokról és azon belül a táppénzről. Jelen cikkünkben terjedelmi okokból nincs lehetőség ezt részletezni.

Teljesítménybér alkalmazása esetén is lehet szükség rendkívüli munkavégzés – köznapi megfogalmazásban: túlóra – elrendelésére. A rendes munkaidőn felüli időszakra nem a teljesítmény alapján határozzuk meg a díjazást, hanem a besorolási órabért vesszük figyelembe.

Rovatok: Kiemelt- Teljesítménybér- Norma- Bérszámfejtés

Mátyus Lilla

Mátyus Lilla

Tanácsadási szakmai vezető és MIR vezető. Több, mint 10 éves tapasztalata kiterjed a kkv-k működésére, folyamataira, HR és munkaügyi területre, a teljesítménybér bevezetésére és alkalmazására, valamint többéves szervezetfejlesztési, minőségirányítási és adatvédelmi tapasztalattal is rendelkezik.

Előző cikk

Mire figyeljen a teljesítménybér számfejtése során? - 1. Rész

Következő cikk

Adminisztráció támogatása munkaügyi szoftver segítségével

0 Comments

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek