Honnan tudhatod, hogy feltörték a Facebook fiókod?

Kovács Marcell - 2016.04.19. 10:49:00

De mi történik, ha valaki bejut ebbe a Facebook fiókodba? Biztos, hogy észrevennéd?

A Facebook fiókunk értékes, hiszen ott vannak beszélgetéseink, kedvenc oldalaink és az ismerőseinkkel is ezen az oldalon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Legtöbbünk napi rendszerességgel kommunikál itt barátaival vagy munkatársaival.

De mi történik, ha valaki bejut ebbe a Facebook fiókodba? Biztos, hogy észrevennéd?

Furcsa üzenetek? Új ismerősök? Könnyen lehet, hogy valaki más is használja a Facebookod.

Megmutatjuk, hogyan ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e

Először is, lépj be a Facebook Beállításaiba
Először is, lépj be a Facebook Beállításaiba.
Válaszd ki a Biztonság menüpontot
Válaszd ki a Biztonság menüpontot
Az első, amit érdemes megnézned, a „Bejelentkezett helyek” menü
Az első, amit érdemes megnézned, a „Bejelentkezett helyek” menü

Itt láthatod az összes aktív belépésedet, minden eszközről. Az okostelefonod, tableted, számítógéped, alkalmazásaid, minden itt van. Azt is meg tudod nézni, hogy mikor történt az utolsó belépés, milyen operációs rendszerről és böngészőből, valamint egy hozzávetőleges földrajzi helyet is kapsz.

Példának okáért, ha otthon ülve azt látod, hogy valaki Kínából vagy a világ túlsó feléről van bejelentkezve, akkor valószínűleg baj van.

Ha valami szokatlant vagy ismeretlent látsz itt, akkor meg tudod szakítani a gyanús bejelentkezést. Ilyenkor a Facebook azonnal kijelentkezteti azt az eszközt, aminél ezt kérted.

Oké, mi a következő lépés?

Amennyiben valami gyanús tevékenységet láttál, változtasd meg a jelszavad. Mielőtt ezt megtennéd, azért futtass egy vírusellenőrzést is, mert lehet hogy a számítógépeden keylogger (billentyűzet-leütést figyelő vírus) van. Ha ez megvolt, mehet a jelszóváltoztatás.

A következő lépés a tevékenységnapló átnézése.
A következő lépés a tevékenységnapló átnézése

Ezt a jobb felső sarokban lévő kis nyíl lenyitásával hozhatod elő. Ebben láthatod a legutóbbi hozzászólásaidat, likejaidat, stb.

Hogyan előzheted meg a fiókod feltörését?

Belépési figyelmeztetések

Érdemes bekapcsolnod a belépési figyelmeztetések funkciót a Biztonság menüben. Ilyenkor a Facebookon, és regisztrált emailcímeidre is értesítést kapsz azonnal, ha egy új eszközről vagy helyről jelentkeznek be a fiókodba.

Érdemes bekapcsolnod a belépési figyelmeztetések funkciót
Ha bekapcsolod a figyelmeztetéseket, azonnal észreveszed, ha baj lenne

Bejelentkezés-jóváhagyások

A kétlépcsős azonosítás sok kellemetlenségtől kímélhet meg. Ha ezt bekapcsolod, akkor a Facebook minden új eszközről vagy helyről történő bejelentkezés során egy extra biztonsági kódot fog kérni.

A kétlépcsős azonosítás sok kellemetlenségtől kímélhet meg.  title=
Az extra réteg védelem akkor is véd, ha valahogy megszerzik a jelszavad

Ezt SMS-ben küldik (ha megadod a mobilszámod), vagy használhatod a Facebook okostelefon alkalmazás kódgenerátorát is. Ez azért jó, mert hiába is derítenék ki a jelszavadat valahonnan, a biztonsági kód nélkül nem tud bejelentkezni.

Ismerős? A legtöbb bank is ezt a módszert használja.

Az extra biztonsági réteg segíthet megvédeni a Facebook fiókod. Kapcsold be te is!

Van olyan ismerősöd, akinek jól jöhet egy ilyen útmutató? Küldd el neki ezt a cikket, hogy az ő Facebook fiókja is biztonságba kerülhessen!

Rovatok: Tippek és trükkök

Kovács Marcell

Kovács Marcell

A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.

Előző cikk

Hackerek bénították meg a svéd online médiát

Következő cikk

A kínai okostelefonok veszélyei

0 Comments

hírlevél-feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek