Hogyan működik együtt a HR és a marketing?

Kovács Marcell - 2019.08.09. 8:21:13

hogyan-mukodik-egyutt-a-marketing-es-a-hr-header

Rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy nem csak Magyarországon, de egész Európában munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások. A jól képzett, elkötelezett jó munkaerő elengedhetetlen a cégek sikeréhez, így az a helyzet állt elő, hogy a munkaadóknak az eddigieknél is komolyabban kell versenyezniük egymással a munkavállalókért. Cikkemben arról olvashatnak, hogy milyen módon tudja segíteni a marketing az eddig klasszikusan "HR-esnek" tartott feladatokat, és hogyan kapcsolódik a két szakterület egymáshoz.

Nem teljesen új

Fontos leszögezni, hogy a HR és a marketing együttműködése hosszú múltra vezethető vissza, nem egy pár éve létező új jelenségről van szó.  A munkáltatói márka, HR arculat, szervezeten belüli kommunikáció és vállalati kultúrával kapcsolatos feladatok már a kezdetektől fogva jelen vannak a vállalkozások életében. Gondoljunk bele, ha egy vállalatról azt lehet hallani vagy olvasni, hogy nem jó ott dolgozni, nem biztosít jó körülményeket a munkatársak számára, akkor rendkívül nehezen tud fejlődni és bővülni az adott cég.

hr-marketing-egyuttmukodes

Míg a klasszikus felállás szerint - például 10 éve -  a legtöbb pozícióra sok jelölt közül lehet választani, és az emberek sorban álltak az állás betöltéséért, addig az utóbbi években ennek ellenkezője tapasztalható. Éppen ez az a helyzet, amely miatt a két szakterület együttműködése sokkal jobban összefonódott, és szorosabb lett.

Toborzás és jelöltélmény

Az employer branding segítségével kialakítható egy olyan, nem csak befelé, de kifelé is kommunikálható üzenet, amely segíthet kiemelni a vállalat ajánlatát az álláskeresés közben elérhető opciók, azaz más állásajánlatok közül. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a munkáltatói márka építését nem lehet "csak egy kicsit" csinálni; az csak akkor fog működni és eredményeket hozni, ha teljes szervezeti- és vezetői szinten maximális támogatottsággal bír és a valóságot tükrözi vissza.

A toborzás során is találkozunk azzal, hogy a megnövekedett hirdetési zajban az "általános" üzenetekkel, kreatívokkal elveszik a hirdetésünk a többi között. A Crosssec Solutions csapata ügyel arra, hogy a meghirdetett pozícióink szövegezése, grafikai illusztrációja illeszkedjen ahhoz a célközönséghez, személyiséghez, akiket mi valójában keresünk.

Ennek megfelelően az álláshirdetéseink szövegei és grafikái mellett a jelöltprofilok felállítása, és a hirdetési célközönségek készítése is szoros együttműködésben történik a HR és a marketing divízió között.

Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy ha sikerül felkeltenünk az érdeklődést valamely pozíciónk iránt, a látogató nem fog megállni a karrieroldalon. Megnézi a weboldalunkat, közösségi média felületeinket, utána fog nézni, hogy hova is adja be az önéletrajzát, megkérdezi az ismerőseit arról, hogy ki mit hallott a cégről.

A marketingesek számára nagyon ismerős helyzet előtt állunk: be szeretnénk vonzani a jelölteket, és ügyféllé szeretnénk alakítani őket. Az a különbség, hogy ebben az esetben nem a termékeinket vagy szolgáltatásainkat kínáljuk, hanem a meghirdetett karrierajánlat segítségével a látogatóból jelentkezőt szeretnénk konvertálni. A folyamat során – mint ahogy a termékek és szolgáltatások esetén – maximálisan törekedni kell arra, hogy a megtapasztalt élmény a lehető legmagasabb minőségű legyen, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel történhet meg a konverzió.

toborzas_jeloltelmeny_gif

Ez pedig azt jelenti, hogy pontosan ugyanazokat az eszközöket használjuk a toborzás támogatásakor is, mint a klasszikus marketingfolyamatok során. "Personákat" építünk, ezeknek megfelelő módon fogalmazzuk meg az üzeneteinket, készítjük el a hirdetési célközönségeket, választjuk meg a hirdetési csatornáinkat, valamint folyamatosan elemezzük a hirdetéseink teljesítményét. Ahogy egy jó marketing kampány során, minden álláshirdetés esetén megnézzük, hogy a célközönség hogyan reagál az általunk készített tartalmakra, és ha szükséges, akkor módosítunk azokon. Így fordulhat elő az is, hogy már a kampány közben változtatunk, egyértelműsítünk a leíráson, esetleg grafikai kreatívot cserélünk. Jó példa volt erre egy korábbi álláshirdetésünk, melynek eredeti szövegében az egyik felsorolásban egy szakzsargon szerinti egyértelmű mozaikszót használtunk, de a látogatói viselkedés elemzésekor észrevettük, hogy a célközönség nem ilyen néven ismerte a konkrét technológiát, ezért módosítottunk a felsoroláson.

Itt jelenik meg az egyik legnagyobb előny, amit a marketing szakma adhat a HR számára: az új technológiai megoldások segítségével olyan módszerek és csatornák állnak rendelkezésre már a toborzási folyamatokhoz is, amelyekről a HR szakma nem is feltétlenül hallott. A leadgenerálást és a sales támogatását kiszolgáló új eszközök és egyéb újdonságok működnek a toborzás során is.

A legáltalánosabb példa a közösségi média használata. Persze, a legtöbb fejvadász és karrieroldal alkalmaz Facebook vagy LinkedIn hirdetéseket, azonban nem feltétlenül ismeri azokat a speciális módszereket, eszközöket, amelyekkel igazán kitűnhet a többi hirdető közül.

A két szakterület kapcsolódása természetesen nem áll meg ennél a pontnál. Fontos, hogy a teljes folyamaton úgy vezessük végig a jelentkezőket, hogy ez az út tényleg ügyfélközpontú legyen. Az írásos válasz, telefonos beszélgetés vagy személyes interjú során a vállalatnak és annak képviselőinek olyan körülményeket kell biztosítania, amely a cég értékeivel, és a munkáltatói márkával is összhangban van. A jelöltélmény tervezése és magas minőségű biztosítása kulcsfontosságú kérdés, így a HR-es szakemberek is rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ez megfelelő legyen.

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba például, amikor a vállalat nem értesíti a jelentkezőt arról, hogy az adott pozícióra nem őt választották. Ez egyértelműen rossz jelöltélményt jelent, és egészen biztosan negatív hatással van a jelentkező és a cég közti kapcsolatra. A fair vállalkozások nem engedhetnek meg ilyet maguknak, hiszen ezzel a saját munkáltatói márkájukat rombolják. Sőt, soha nem lehet tudni, hogy az adott emberrel nem kerülünk-e esetleg üzleti kapcsolatba a jövőben, vagy előfordulhat, hogy a későbbiekben egy teljesen más pozícióra viszont a korábban már jelentkezettek közül találunk új munkatársat.

Mi a Crosssec Solutions-nél minden esetben értesítjük a jelentkezőket, bármilyen döntés is születik a kiválasztás során, valamint beszállítóinknak és partnereinknek is rendszeresen adunk visszajelzést az együttműködésről.

A szervezeten belül

A HR és a marketing együttműködése nem csak a toborzás területén tapasztalható, hiszen legalább olyan fontos, hogy a cégnél dolgozók is ismerjék a vállalat értékeit, misszióját, vízióját, és ennek megfelelően egy összetartó, produktív munkahelyi légkör jöhessen létre.

Sokan elfelejtik, hogy a már meglévő csapat megtartása legalább akkora feladat, mint az új emberek megtalálása. Nálunk például kiemelt hangsúlyt fektetünk a folyamatos visszajelzés biztosítására, így a negyedéves értékelések mellett havi szinten one-to-one beszélgetések segítségével is időt fordítunk a személyes fejlesztésre.

Ritka az, hogy egy vállalat minden munkatársa kizárólag egyetlen területtel foglalkozzon, ezért érdemes minél többet megtenni azért, hogy az egyes részlegek rálássanak egymás munkájára. A csapatdinamikát növeli, ha a dolgozók tisztában vannak azzal, hogy a többi divízió min dolgozik, hogyan kapcsolódik ez a vállalati célokhoz, és a saját feladataikhoz.

Ezzel a céllal indítottuk el lassan egy évvel ezelőtt a Crosssec-nél azokat a pénteki prezentációkat, melyek során heti váltásban a szoftverfejlesztők, a marketing és HR, a tanácsadók és a backoffice is betekintést nyújt az elmúlt időszakban végzett feladataiba. Ezek során 10-15 percben be tudjuk mutatni egymásnak azt, hogy az előző időponthoz képest mivel haladtunk előre, és várhatóan mivel fogunk foglalkozni a következő hetekben.

heti-prezentacio-crosssec

Amellett, hogy ezzel még jobban átláthatóvá válik, hogy az egyes divíziók munkája hogyan csatlakozik egymáshoz, gyakran tárunk fel olyan kapcsolódási pontokat, amelyekre alap esetben nem gondolt a prezentáló, azonban egy másik területen dolgozó csapattag azonnal megoldással tud szolgálni.

A szervezeten belüli kommunikáció, a csoportdinamika, konfliktus és kríziskezelés mind olyan területek, amelyekben felbecsülhetetlen értékű tanáccsal és tapasztalattal tudnak segíteni a szervezetfejlesztő és HR-es kollégák.

Fontos, hogy a felépített munkáltatói márka őszinte, és igazi legyen, mert ez segít abban, hogy a szervezet a megtalált munkatársakat ne csak felvenni, de megtartani is tudja.

Az új kollégák mentorálása, vagy az olyan információs anyagok, mint a Crosssec-nél adott Welcome Book, a belső képzések, vagy saját szervezésű, Crosssec University workshopok ezt segítik elő.

A munkaerőpiac egy folyamatosan változó terület, tehát a HR-nek és a marketingnek is folyamatosan fejlődnie kell ahhoz, hogy versenyképes maradhasson.

Azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes szem előtt tartani azt a Richard Branson idézetet, amelyet a legutóbbi Crosssec University workshopon hallottunk Orsitól:

"Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients."

azaz

"Nem az ügyfél az első, hanem a saját munkatársaink. Ha róluk gondoskodunk, ők is gondoskodni fognak az ügyfelekről."

Rovatok: Crosssec- Akiktől a Crosssec kék

Kovács Marcell

Kovács Marcell

A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.

Előző cikk

[INFOGRAFIKA] GDPR bírságok Európában

Következő cikk

Ilyen volt belecsöppenni az IT-s világba

0 Comments

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek