[Frissítve] A Brit törvényhozás betiltja az end-to-end titkosítást?

Kovács Marcell - 2016.08.03. 15:53:00

A Brit törvényhozás betiltja az end-to-end titkosítást?

Miközben Európában egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiberbiztonságra és a digitális magánszféra védelmére, a Brit kormány új törvényjavaslata komoly aggályokat vet fel. A helyzet már csak azért is érdekes, mert nemrégiben az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Uniót, így bár a kérdéses törvénytervezet teljesen ellentétes az EU-s direktívákkal, a Brit parlament előbb utóbb a gyakorlatba is átültetheti azt. Mivel az Investigatory Powers Bill névre hallgató javaslat egyben a végpontok közti (end-to-end) titkosítás végét is jelentheti, mindenképp szeretnénk beszélni róla blogunkban is.

A mai cikkünkben megmutatjuk, miért jelent problémát a javaslat és mik azok az okok, amik miatt nagyon rosszul járna minden Brit állampolgár, ha megszavaznák a törvényt.

A legfőbb problémák

A Brit parlament már évekkel ezelőtt elkezdte előkészíteni az új törvényi szabályozást, ami pontosan meghatározza milyen esetekben és milyen eszközökkel végezhetnek megfigyeléseket vagy folytathatnak nyomozást a hatóságok. Erre természetesen azért van szükség, mert a technológia fejlődését nehezen követik a jogszabályok, így előfordulhat, hogy a modern eszközök inkább megnehezítik a nyomozók munkáját.

Sajnos az új javaslat nincs összhangban az Európai Unió álláspontjával és számos kényes kérdésben (mint például a digitális magánszféra tisztelete, vagy a tömeges megfigyelés korlátozása) szöges ellentétben áll azzal. Az EU-s rendeletcsomag szigorú, de igazságos módon, az állampolgárok érdekeinek figyelembevételére koncentrál, míg a Brit terv ennél sokkal aggasztóbb.

a kormány összesen 2 hetet adott a vizsgálóbizottságnak arra, hogy elemezze, véleményezze és kifogásokat emeljen a törvénytervezettel kapcsolatban.

Már csak azért is tűnik nyugtalanítónak, mert a kormány összesen 2 hetet adott a vizsgálóbizottságnak arra, hogy elemezze, véleményezze és kifogásokat emeljen a törvénytervezettel kapcsolatban. Csak összehasonlításként, a 2012-es Data Communications Bill névre hallgató, sokkal enyhébb javaslat esetén is 5 hónapot hagytak a véleményező munkákra, amely végül ennek köszönhetően soha nem is jutott át a parlamenten.

Az Egyesült Királyság kormánya által előterjesztett törvényjavaslat sokkal szélesebb körben adna jogosultságokat a hírszerző és nyomozóhatóságok számára. Sajnos azonban úgy látszik, hogy a törvényhozás szeretné minél gyorsabban törvényi erőre emelni a javaslatot, ami az adatvédelmi kételyeket figyelembe véve aggasztó.

A rendelet számos pontja ellen emeltek szót képviselők, cégek és állampolgárok egyaránt. A tömeges megfigyelés (mobil eszközök tömeges lehallgatása) mellett olyan irreális és problémás követelményeket támasztanak a szolgáltatók felé, mint hogy az internetszolgáltatók naplózzák és tárolják minden előfizetőjük minden böngészési előzményét, akár egy évre visszamenőleg is. Az ehhez hasonló elhibázott és veszélyes elvárások mellett a titkosításokról is pontatlanul fogalmaz a törvénytervezet.

Bár a kormány hivatalosan nem mondta ki, hogy be szeretné tiltani a végpontok közti (end-to-end) titkosítást, de egyértelmű álláspontot képvisel: „Elvárjuk, hogy a cégek felhasználható, értelmezhető formában adják át az adatokat a hatóságoknak szükség esetén.”

Márpedig ez lehetetlen, ha az adatokat end-to-end titkosítással védik, hiszen a technológia lényege éppen az, hogy a titkosított információhoz csak az férhet hozzá, akinek van ehhez kulcsa. A szolgáltatóknak pedig nincsen.

Megmutatjuk a kockázatokat

A törvénytervezet ellen számos nemzetközi IT cég is szót emelt, mint az Apple, a Microsoft vagy éppen a Google, hiszen ők is attól tartanak, hogy ez a törvény veszélybe sodorhatja a felhasználóikat.

Arról, már itt a blogunkban is beszéltünk, hogy miért is van szükség a titkosításokra, és milyen céllal használunk ilyen módszereket a mindennapi életünk során, de nézzünk egy pár példát.

Minden titkosítás matematikai alapokon nyugszik. Ez azt jelenti, hogy nincsen középút: Valami vagy titkosítva van, vagy nincs. Az, hogy valami csak „egy kicsit” legyen titkos, nem lehetséges. Abban a pillanatban, amikor létrehoznak egy hátsókaput a hatóságok számára, lehetőséget teremtenek a bűnözőknek is. Ha létezne egy mesterkulcs, ami minden zárat és titkosítást ki tudna nyitni, akkor előbb vagy utóbb valaki ellophatná, vagy lemásolhatná.

A titkosítások nem működhetnek így. Ahogy CGP Grey múltkori videójában is láthattad, mindegy mennyire szeretnék a hatóságok, nem lehet olyan digitális zárakat, olyan titkosítást létrehozni, amit csak az angyalok nyithatnak ki, a démonok nem.

A feltörhetetlen titkosítások jelentik az alapot az internetes kereskedelem, a bankolás és a digitális magánszféránk számára is. Ezek mindegyike a titkosítások biztonságosságán nyugszik.

Az interneten nincsenek határok. Ha a parlament megtiltja az end-to-end titkosítás használatát, azzal az Egyesült Királyság minden lakosát veszélybe sodorhatja.

Még ha a Brit polgárok 100 százaléka meg is bízna a kormányában annyira, hogy nem tartana a visszaélésektől, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az interneten nincsenek határok. Ha a parlament megtiltja az end-to-end titkosítás használatát, azzal az Egyesült Királyság minden lakosát veszélybe sodorhatja. A titkosítások szándékos gyengítése nagyon sok kockázattal jár; Ha azonban ezt mégis kötelezővé tennék, az e-kereskedelem, az üzleti titkok, a biztonságos kommunikáció, az egészségügy és a pénzügyi szektor ellehetetlenülésével járna.

Ahogy Paul Strasburger képviselő is nyilatkozta az SCMagazineUK-nak:

„A szándékos gyengeséget nem csak a jófiúk használnák ki. Az mindenki számára ott van, és könnyen megtalálhatják rosszindulatú szereplők is.”

A helyzet már csak azért is különösen érdekes, mert a javaslat fő támogatója, az egykori belügyminiszter, Theresa May a közelmúltban lépett David Cameron helyébe, mint az Egyesült Királyság Miniszterelnöke.

Mivel Nagy-Britannia hivatalosan még nem lépett ki az Európai Unióból, ezért valószínűtlen hogy ez a javaslat törvényi erőre emelkedjen addig, amíg az ország az EU tagja. Nagyon reméljük, hogy a Brit parlament jó döntést fog hozni, és nem szavazza meg a jogszabálycsomag jelenlegi formáját.

Frissítés - 2016.11.25.

Sajnos a Brit parlament megszavazta a törvénycsomagot, így az Egyesült Királyságban működő szolgáltatók kötelesek 12 hónapig megőrizni minden brit internethasználó online böngészési előzményét. Az internet mellett lehallgathatják a telefonokat és belenézhetnek az állampolgárok SMS üzeneteibe is, valamint a kormányzati szervek engedélyt kaptak a tömeges adatgyűjtésre, hálózatok és eszközök feltörésére is.

Rovatok: Archív

Kovács Marcell

Kovács Marcell

A Crosssec Solutions marketingvezetőjeként elkötelezett az etikus, jogszerű és edukatív marketingmunka mellett. Marketingismeretei mellett a technológia és az adatvédelem területén is otthonosan mozog, az inbound marketing módszertanát követve tervez és készít tartalmakat.

Előző cikk

Naplózási bug került a Telegram MacOS verziójába

Következő cikk

Több mint 900 Millió Androidos eszköz van veszélyben

0 Comments

hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírlevelünkben sok olyan hasznos információval találkozhat, amely elengedhetetlenek egy vállalkozás szabályos és gördülékeny működéséhez.

Ahhoz, hogy fel tudjon iratkozni a hírlevelünkre, kérjük, a megcsillagozott jelölőnégyzet segítségével jelezze, hogy tudomásul veszi, hogy a Crosssec Solutions Kft. a marketing célú megkeresésről és hirlevélküldésről szóló adatkezelési tájékoztató szerint kezeli az adatait, és időnként hírlevelet küld az Ön számára. Annak érdekében, hogy elsősorban olyan témákban küldjünk hírlevelet, amelyek leginkább érdeklik Önt, kérjük jelölje, melyek ezek. Köszönjük.

Legfrissebb cikkek